HVALPENS UDVIKLING


Udviklingsstadier fra fødsel til 4 måneder



Denne artikel giver et overblik over hundens udvikling, som indeholder gode råd om hvad du specifikt skal være opmærksom på i de forskellige udviklingsperioder.

Både hundens fysiske og psykiske udvikling.


Uanset race, gennemgår alle hunde de samme udviklingsstadier fra de fødes til de dør. Dog varierer udviklingshastigheden både fysisk og mentalt. Mindre racer udvikler sig oftest hurtigere end større racer. Udviklingsstadierne som er beskrevet nedenfor, er derfor indsat i rammer som passer godt på alle hunde. En fransk bulldog betegnes ofte som voksen omkring de 18 måneder.

 

De vigtige udviklingsstadier

Det er vigtigt for både opdrætter og hundeejer at have indsigt i hundens og hvalpens udviklingsstadier. Det gælder ift. prægning helt fra hvalpens er født, og specielt socialisering af hvalpen i den yderst vigtige udviklingsfase. Både positive og negative oplevelser vil i denne periode forme hundes reaktion og opfattelse af sine omgivelser – resten af livet.

 

Det er derfor vigtigt at opdrætters kompetencer og viden med prægning og socialisering, ruster hvalpen til at:

  • skifte hjem uden mentale udfordringer
  • være i stand til at lære hverdagens regler og begrænsninger i det nye hjem
  • opdrætter laver hundetræningens øvelser med hvalpen
  • opdrætter og hvalpeejer håndterer udefrakommende stimuli, for eksempel andre hunde, lyde, hændelser og så videre
  • der opbygges en god og tillidsfuld relation mellem hvalp og ejer

Hvalpen må ikke presses til at lære ting i et tempo eller sværhedsgrad som hvalpen ikke kan følge med i, da det risikere at hvalpen bliver usikker og dermed får en svære indlæring. Ved at bygge et stærkt bånd mellem dig og hvalpen, bliver hvalpen mere og mere tryg som jeres relation udvikler sig – som gøre læringen nemmere og sjovere for begge parter.

Hello world

0-3 uger - prægningsfasen


I denne periode af deres liv primært igennem føle-, smags- og lugtesansen, da de først får øjne når de er ca. 10 dage. 


Følgende elementer er vigtige i denne fase:

- Tempreturen i hvalpekassen skal være ca. 25-26 grader

- Tævens sindsstemning, da frygt og angst arves til hvalpene

- Fysisk kontakt med både moderen og kuldsøskende


Superdog Programmet

Jeg benytter mig af det såkaldte 'Superdog Program' udviklet af det amerikanske militær. Resultaterne indikerer, at hvalpe der blev håndteret efter disse principper, klarede sig bedre i problemløsningsopgaver end de ikke-håndterede hvalpe, samt at de havde et bedre stressrespons (hurtigere reaktionsevne)


De 5 øvelser skal udføres én gang om dagen i 3-5 sekunder pr. øvelse (fra dag 1 til dag 16):

  • Taktil stimulation – en vatpind føres mellem hvalpens tæer
  • Hvalpens holdes med hovedet opad
  • Hvalpens holdes med hovedet nedad
  • Hvalpen lægges på ryggen
  • Hvalpen lægges på en kold klud



3-5 uger - primære socialiseringsfase


Når hvalpen er ca. 3 uger gammel er den klar til at udforske de nærtliggende omgivelser. 


Hvalpens hjerne suger imod oplevelser og inputs. Oplevelserne skal være ”primære” – dvs. moderen, kuldsøskende og de primære fysiske omgivelser (opdrætter, familien, huset og haven), hvalpene skal forholde sig til. 


Flerarts-socialisering

Når hvalpen er ca. 4 uger, som den begynde at forholde sig til voksne og børn og dyr udover 'hjemmet'. 


Som opdrætter sætter jeg regelmæssigt tid af til at tage mig af hver hvalp enkeltvis. Her taler jeg med hvalpen, nusser den, røre dens poter, kigge dens tænder og have kropskontakt – alt sammen for at

hvalpen lære at blive håndteret og øge tilknytningen til mennesker.


5-8 uger - sekundære socialiseringsfase


Nu har hvalpene behov for at udforske, og de sover i kortere tid. 

Denne periode er yderst tidskrævende for opdrættere der er villige til at gøre det nødvendige arbejde, da hvalpene skal opleve og lære mange ting - og ikke bare være i hunde-indhegningen eller et hunderum. 

Hvalpenes syn er i denne periode begrænset til 1-2 meter med bevægelser og genstande, og hørelsen er helt udviklet. Her skifter deres leg karakter og bliver mere voldsom, som deres sociale relation indbyrdes vokser. Tæven begyner også at opdrage på hvalpene, så de lære at grænser skal overholdes. 

Stimulerende aktiviteter

Det er nødvendigt at opdrætter bruger tid på at hvalpene får nye input, der kan udvikle dem på dette vigtige stadie af deres liv. De skal ikke kun være i haven og lege med de andre hvalpe i kuldet – de skal drage erfaringer med den verden, de fremadrettet skal være en del af. De skal udsættes for følgende:

  • Hverdagslyde som støvsuger, kaffemaskine, biler, høj musik mm.
  • Specielle lyde som metal imod metal, plastik eller papirpose med luft i, der bliver knaldet, smide godbidder og lade dem søge osv.
  • Visuelle input som at opholde sig udenfor hvalpegården i opdrætters hus, forbikørende biler, i et fremmed hus og have, forholde sig til nye mennesker og enkelte venlige hunde, køre i bil osv.
  • Indlæring af for eksempel indkald, at blive børstet, få kigget tænder, få klippet klør osv.


Her tager jeg bl.a. mine hvalpe med på en køretur til København og er der nogle dage.


For enhver pris ikke blive udsat for negative situationer eller situationer, som varer for længe og udtrætter dem – og SLET IKKE for situationer, der risikerer at gøre dem utrygge, usikre eller bange! Da dette kan sætte sig på deres hjerne og påvirke dem på livstid. 

De erfaringer hvalpene får i denne unge alder, vil vægte så meget, at de udgør ca. 80% af deres livs indlærings-erfaringsbank.


Husk - undgå: Hvor er det sødt når HVALPEN gør xxx

... 'kære' ting som hvalpen gør, er generelt ikke kære når hvalpen er blevet voksen. For hvis du lærer hvalpen det som hvalp, er dte meget svært at 'un-do' det.

Så derfor vil jeg på det stærkeste anbefale at hverken opdrætter eller den nye hvalpeejer, gør følgende med hvalpen: (de 3 vigtigeste efter min mening).

- Bide i fingre

- Slikke på mennesker

- Hoppe op

8-12 uger - sekundære socialiseringsfase - fortsættes hos ny ejer


Når arbejdet er gjort godt hos opdrætter er langt de fleste hvalpe klar til at komme til deres nye familie, da de er omstillingsparate nok til det nye og ukendte som venter dem. 

Socialiseringsaktiviteter

Alle oplevelser skal foregå i ”hvalpetempo” med ro og få oplevelser af gangen. Gentag oplevelse flere gange (med pauser imellem), så der ikke kommer for megte nyt, men en blanding mellem nye og kendte øvelser. Dette styrker hvalpens overskud.

Med en glad og rolig stemme (samt godbidder) støtter du hvalpen med at lære. Her er nogle af de aktiviteter som din nye hvalp nu skal prøve:


Mød venlige mennesker med forskelligt udseende:

  • børn og voksne (begge køn)
  • fuldskæg, skaldet og meget hår
  • forskellig hovedbeklædning
  • mennesker i kørestol, med stok, der halter

Opbyg hundens tillid til fremmede uanset, størrelse, køn, alder, form og farve.

Stifte bekendtskab med andre dyr:

  • kat (som er vant til hunde)
  • hamster, marsvin og kanin (hvor hvalpen er på afstand af buret)
  • duer, måger (på stranden, i byen mm.)

Fremmede steder:

  • korte ture på 5 – 10 minutter i rolige omgivelser
  • tilskuer på legepladser (hvor børnene ikke skal stimle sammen omkring hvalpen)
  • i gågaden (start med en hverdagsaften, hvor der er stille i forhold til mennesker)
  • på landet, hvor hvalpen kan kigge dyr så som køer og heste på marken, og høre en traktor køre forbi
  • tilvænning til at køre i bil, bus, tog

3 til 4 måneder - sekundære socialiseringsfase 

I denne alder, fortsættes der med positive erfaringer, og jo ældre hvalpene bliver jo mere modig bliver hvalpen også.

Vær dog yderst opmærksom på at negative oplevelser kan have negative konsekvenser på hvalpens udvikling og som kan sætte sig fast. 

Det er også vigtigt at du lærer hvalpene at kende mange forskellige lyde. Hvis du fx lærer din hvalp at forholde sig til ukontrollable og pludselige lyde, efterfuldt af en positiv følelse, hjælper du den til at håndtere uundgåelige og fremtidige hverdagslyde med et større mentalt overskud. Dette lige framennesker der råber, en smækkende dør, et skud fra jagter, en skraldebil, larm fra en byggeplads, fyrværkeri fra fester og hele optakten til nytårsaften.

Hvalpen bider i dig

Hvalpen har i sin tidligere alder lært at bide betyder kontakt, hvilket er derfor den kan bide i forskellige ting i hjemmet. 

Da du stadig skal have fokus på positive erfaringer, så kan du når hvalpen bider dig, i stedet forlade rummet og lukke døren efter dig. Lad hvalpen være for sig selv i 20 – 30 sekunder og gå tilbage til den. Når du kommer tilbage så vær neutral og genoptag, det du var i gang med. Hvis hvalpen gør det igen, går du ud af rummet igen. Dette bliver du ved med indtil hvalpen har fundet ud af, at det ikke får positiv kontaktt ved at gøre det. 


KONTAKT OS


Vi er her til at hjælpe

Hello world